20 éves a Lotus Elise

Húsz évvel ezelőtt könnyű és kicsi sportautót mutatott be a frankfurti autószalonon a Lotus, az Elise pedig azóta is meghatározza a brit márka kínálatát.

1995-ben a frankfurti autószalonon leplezte le Elise névre keresztelt sportkocsiját a Lotus, ami egyben új korszak kezdetét is jelentette a brit márkánál. A kicsi és könnyű sportkocsi hamarosan a gyártó legkeresettebb modelljévé vált, az elmúlt két évtized alatt ugyanis csaknem 32 ezer példányt gyártottak és adtak el világszerte. Az Elise ráadásul az Exige, Europa és 2-Eleven modellek alapját is adta.

A különleges alkalomra születésnapi limitált szériával készült a Lotus. A20th Anniversary névre keresztelt modellt tovább könnyítették tíz kilóval, így csupán 914 kilogrammot nyom. Az ezüst mellett élénk színekben, kékben, zöldben és sárgában rendelhető autó matt fekete könnyűfém kerekeket kapott. Az utastérben bőrrel vagy Alcantarával borították az üléseket.

Motorja 1,8 literes és kompresszoros, ezzel rendkívül fürge az Elise, hiszen 4,6 másodperc alatt gyorsul nulláról százra, a legnagyobb sebessége pedig 237 km/óra. A könnyű sportkocsi nem fogyaszt túl sokat sem, hiszen a szabvány szerinti átlaga mindössze 7,5 liter száz kilométeren.