Önvezető taxit mutatott be az Amazon egyik leányvállalata

Az Amazon kötelékébe tartozó Zoox leleplezte az első komoly projektjét, mely nevezetesen egy önjáró robotaxi koncepció. Kis méretével a városi közlekedés jövőjét hivatott bemutatni az újdonság.

Bár ebben az évben közel sem volt egyszerű az autóipar helyzete, viszont 2020 számtalan érdekes újdonságot hozott el számunkra. Láttunk lakássá átalakuló Minit, utcára küldi önvezető kapszuláját a Cruise, most pedig egy újabb magától közlekedő személyszállító alkalmatosság mutatkozott be, melyez az Amazon felügyelete alatt működő Zoox cég mutatott be.

Egészen pontosan egy önjáró robotaxi elképzelésről van szó, mely összesen 3,6 méteres hossza és 1,9 méteres magassága ellenére kellemes helykínálatot nyújt a jövő közlekedői számára. A beszállást tolóajtók könnyítik meg, az utastérbe lépve pedig egymással szemben elhelyezett „padokkal” és letisztult környezettel találkozhat a szemlélődő.

Technikai részleteket egyelőre csak vázlatosan adott meg a gyártó. Ebből az derül ki, hogy az újdonságuk kamerákra, radarokra és LIDAR szenzorokra egyaránt támaszkodik mozgás közben, ráadásul ezekkel nem csak a jármű közvetlen környezetét „tapogatja le” a kocsi, hanem akár 150 méteres távolságig is képes észlelni, hogy mi történik körülötte. Nem bízzák a véletlenre a holttér kérdését sem a szakik, ezért a négykerekű sarkaiban elhelyezett érzékelők mindegyike 270 fokos „látómezővel” rendelkezik, így minden négyzetméternyi területet felügyelet alatt tud tartani a rendszer.

A hajtás természetesen teljesen elektromos, a 133 kWh-s akkumulátor csomag pedig 16 órányi üzemidőt tesz lehetővé. Azért nem kilométerben adják meg a hatótávot a gyáriak, mert a robotaxi koncepciójuk kimondottan városi „szolgálatra” termett, bár a 120 kilométeres óránkénti végsebessége akár az országúti és autópályás közlekedést is lehetővé teheti.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a Zoox újdonsága mikor jelenhet meg az utakon, de a gyártó egy új mérföldkőként hivatkozik rá már most az önvezető közösségi közlekedés világában.