Nem lesz idén döntés a török Volkswagen gyárról

Kitolja februárig a Volkswagen a döntést arról, hogy felépítik-e Törökországban az új gyártóüzemet vagy nem. Más helyszín nem jöhet szóba.

Pár hónappal ezelőtt jelentette be először a Volkswagen, hogy Törökországban épül fel az új gyártóüzemük, ahol a Passat és a Skoda Superb gyártása folyik majd a későbbiekben. Nem sokkal ezután a törökök lerohanták Szíriát, ami alapvetően változtatta meg a német gyáróriás hozzáállását a dolgokhoz. A Volkswagen ugyanis természetesen nem értett egyet az agresszív lépéssel, így elkezdte újra vizsgálni a gyártelepítés kérdését.

Felmerült az is, hogy Törökország helyett Románia, Bulgária vagy Szerbia kapja meg az új gyárat, ám ennek az elképzelésnek most a VW vezetősége egyértelműen véget vetett: vagy Törökország vagy semmi!

Bár eredetileg még ebben az évben meg kellett volna születnie a végső döntésnek, most a németek a helyzet bonyolultsága miatt tovább tolták a határidőt. Elméletileg februárban már kiderül, hogy lesz-e török gyár, vagy egy másik, már meglévő VW gyáregységnek kell átvennie a Passat és a Superb gyártását.