Műanyag hulladékból csinál autógumit a Michelin

A Michelin egy biokémiával foglalkozó francia céggel összefogva kísérletezte ki azt az eljárást, mellyel hasznosítani lehet a gumigyártás terén a műanyag hulladékot. Már tesztelik az első így készült abroncsokat!

Az elmúlt években (teljesen jogosan) egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezettudatosság az élet minden területén. Nem kivétel ez alól az autóipar sem, sőt a beszállítók életében is gyökeres változásokat hozhat az újfajta hozzáállás. A Michelin például most egy ilyen fejleményről számolt be a nagyérdeműnek!

Egészen pontosan arról van szó, hogy egy francia biokémiai vállalattal, a Carbios-al közösen kikísérleteztek egy eljárást, melynek segítségével műanyag hulladékból lehetne autógumit előállítani. Ez a folyamat egy olyan enzimre támaszkodik, amely depolimerizálhatja a közönséges műanyag termékekben, például palackokban és poliészter ruházatban használt polietilén-tereftalátot (PET).

Ezzel a lépéssel a két vállalat képes volt létrehozni egy nagy szakítószilárdságú poliésztert, amely törésállóságának, tartósságának és termikus stabilitásának köszönhetően alkalmas arra, hogy gumiabroncsokhoz használják fel a jövőben. Az első prototípusok már éppen tesztelés alatt állnak!

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy elsőként gyártottunk és teszteltünk újrahasznosított műanyaggal ellátott gumiabroncsokat” – mondta Nicholas Seeboth, a Michelin polimerkutatási igazgatója. „Ezekben a gumikban az erősítések színes palackokból készültek, és partnerünk, a Carbios enzimatikus technológiájával újrahasznosították őket. A high-tech megerősítések bizonyították, hogy képesek a hagyományos, olajipari eljárásokkal készített származékokkal azonos teljesítményt nyújtani.”

Mik a tervek a jövőre? Ha a tesztelések rámutatnak, hogy tényleg járható az út, akkor jelen állás szerint a Michelin 2030-ra az előállított gumik 40, míg 2050-re már a mennyiség 100 százalékát ezen módon szeretné majd legyártani.