Napelemekkel és szélerőművekből vásárolt energiával küzd a Ford a környezetszennyezés ellen

A Ford az elmúlt időszakban egyre nagyobb erőfeszítéssel halad a karbonsemlegesség felé. Ráadásul tudják, hogy nem elég elektromos autókat gyártani, ha közben a gyárak többet szennyeznek, mint egy hajóflotta.

A Ford mostanság egyre komolyabb pénzeket öl a karbonsemlegesség megvalósítására, amibe szerencsére nem csak az elektromos autók fejlesztését értik bele a szakemberek. Mert hát, hiába árasztjuk el villanyautókkal a világot, ha az infrastruktúra mögötte Robur teherautókat megszégyenítő módon köpködi tele CO2-vel a környezetünket!

Most például átadták a gyáriak a michigani kutató és mérnöki központ új napelem hálózatát, mely nem kevesebb mint 2159 panelt foglal magában. Ezzel csaknem 1127 megawatt energiát állíthatnak elő óránként tiszta forrásból, ami a becslések szerint 880 tonna CO2 kibocsátástól menti meg a világot hosszú távon.

A napelemek által előállított energiát a szintén újonnan telepített akkumulátor rendszerben tárolják egészen felhasználásig. Na de mire használják fel? Lényegében mindenre! Nem csak a komplexum működésének egy jelentős része kap a megtermelt áramból, hanem a parkolóházban elhelyezett EV töltők is ezzel a megoldással működnek majd.

A Ford mindezek mellett azt az áramot is tiszta forrásból szerzi be, amit nem tud maga előállítani. A DTE Energy-vel kötött megállapodásuk értelmében ugyanis 525 000 megawattóra szélerőművekkel létrehozott energiát is vásárolnak már 2019 óta, amivel az amerikai gyártó elsőként szállt be a DTE által meghirdetett megújulóenergia-programba.