A Honda nem mond le a Type R modellekről

Bár néhány gyártó a villanyosítás miatt elengedte a nagynevű gyári tuningos modelleket, a Honda kitart a Type R vonal mellett is. Elektromos vagy belsőégésű? Ez még nyitott kérdés a japán márka szerint.

Az elektromos modellek terjedése alapvetően formálja át a gyártók eddig megszokott palettáját is. Néhányan egyszerűen dobják a gyári sportos változatokat (pl: Focus RS), mások pedig külön márkanév alatt kínálják a teljesítményre kihegyezett modelleket, most már többnyire elektromos formában ( pl: Cupra). Mindezek mellett természetesen ott vannak azok is, akik továbbra is ragaszkodnak a jól bevált elnevezésekhez. Ilyen a Honda is, melynek fejlesztési igazgatója most kijelentette, hogy a jövőben is lesznek Type R modellek.

„Type R nélkül nincs Honda. Persze, a jelenlegi szabályozások és a jövőbe mutató trendek közepette nem könnyű sportos modellben gondolkodni, de mi erre úgy tekintünk, mint egy kihívásra, hogy továbbra is örömet szerezhessünk az ügyfeleinknek a jövőben. Igen, természetesen lesznek Type R modellek továbbra is”- hangzott Hideki Kakinuma, a Honda fejlesztési igazgatójának megállapítása.

Kakinuma hozzátette, hogy egyelőre az sem dőlt el, hogy belsőégésű vagy elektromos vonalon mennek tovább, bár nem lehet figyelmen kívül hagyni az autóiparban történő változásokat, ami bizony erőteljesen elbillenti a mérleg nyelvét az egyik irányba.

„A karbonsemlegesség eléréséhez nem kell kizárólag a hajtásláncra összpontosítani. Elméletben meg tudod ezt oldani úgy is, hogy egy belsőégésű motoros autót vezetsz. Ezért egyelőre nem vetjük el a lehetőségét annak, hogy a következő Type R az eddigi receptet kövesse. Persze, a jelenlegi fejlemények tekintetében ez egyre valószínűtlenebb lesz”.

Kakinuma ezután azonnal hozzátette, hogy akkor sem kell kétségbe esni, ha tényleg elektromos irányba mozdul el a fejlesztés. „A Type R lényegi része nem a hajtás módján múlik. Ez egy bizonyos filozófia, a vezetés örömének elve, és ez sok más szempontot tartalmaz… Ha ezt az izgalmat egy bizonyos karbonsemleges vagy némileg villanyosított hajtáslánccal, vagy egy teljesen más technológiával el lehet érni, akkor továbbra is igazi Type R modellről beszélünk.”

Egyelőre tehát sem megerősíteni, sem pedig cáfolni nem tudta a gyártó az elektromos Type R vonalat, az viszont biztos, hogy továbbra is lesznek ilyen teljesítményre kihegyezett autók a kínálatban.