F1-es biztonsági autóként is bemutatkozott az új Aston Martin Vantage

Éppen csak, hogy leleplezte az Aston Martin a Vantage legújabb generációját, máris a mélyvízbe dobják a gyáriak a modellt. Bemutatkozott a Forma 1 legfiatalabb biztonsági autója.

Az Aston Martin alig három hete leplezte le a Vantage legújabb generációját, tehát még a megrendelők sem jutottak hozzá a saját példányaikhoz. A gyáriak azonban az F1 egyik hivatalos gépjárműtámogatójaként nem vártak arra, hogy kihűljön a premier után a modell és máris bemutatták a széria legújabb és egyben legfiatalabb biztonsági autóját.

Ami érdekesség, hogy a hajtáslánc terén komolyabb módosítást nem kapott az autó, tehát a 4 literes V8-as erőforrás 665 lóerős teljesítménye bőven elegendőnek bizonyul a szükséges tempó fenntartásához. Szintén nagy szó, hogy a fékeken sem kellett módosítaniuk a gyáriaknak, azaz a normál megrendelők is egy olyan rendszert kapnak, ami simán megállja a helyét a versenypályákon is.

Ami viszont komoly mértékben átalakult, az a járgány aerodinamikája. Újragondolták a fenéklemez kialakítását, átalakították az első splittert és nagyobb szárnyat szereltek a kocsi hátuljára. Természetesen a fényhíd sem egy átlagos rendőrségi villogó, hanem egy nagyon alacsony légellenállási tényezővel rendelkező egyedi megoldás.

A belső térben versenyülésekkel találkozhatunk, illetve a műszerfalra is felkerültek az FIA által előírt gombok. Az anyósülés előtt két méretes képernyőt láthatunk, melyeken menet közben követhető a versenyautók helyzete, illetve ide lehet kirakni a hátrafelé figyelő kamera képét is.

Az Aston Martin továbbra is felváltva ad szolgálatot az F1 szériában a Mercedessel, azaz egyik versenyen a Vantage biztonsági autót láthatjuk majd, míg a következőn már az AMG GT-t.