Már hangolják az Audi elektromos sportkocsiját

Az Audi az elektromos autózásban a sportos vonalat keresőket célozza meg a még fejlesztés alatt álló E-tron GT-vel, így kiemelt fontossággal bír a jármű hangzása is. Most a hangolásba nyerhetünk betekintést.

Az elektromos autók alapvetően teljesen csöndesen működnének, hiszen sem a villanymotor sem pedig az akkumulátor nem rendelkezik igazán erős hangzással. A hangtalan suhanás viszont a balesetveszély miatt (a gyalogosok nem hallják meg) tilos ma már világszerte, ezért a gyártók kénytelenek hanggenerátorokat alkalmazni a kész termékek esetében.

Ez egy teljesen modern probléma, az autózás eddigi történetében maximum a motor és a kipufogó kialakításával tudtak „játszani” a gyártók, most viszont szerepet kapnak a szoftveres hangolások és a hangmérnökök is.

Az Audi például kimondottan nagy energiát öl abba, hogy a nemsokára érkező E-Tron GT sportkocsinak sajátos és jellegzetes hangja legyen. Elmondásuk szerint az újdonság hangja valamivel mélyebb lesz, mint a „hétköznapibb” villanyautóké, lényegében a Sci-Fi filmek hangvilága elevenedik meg majd az első és hátsó lökhárító mögé rejtett hanggenerátoroknak köszönhetően. Ezek leginkább kifelé, azaz a külső szemlélődő számára közvetítenek hangokat majd, a belső hangzás az ígéretek szerint teljesen kalibrálható lesz majd és saját hangszórókat kap.

Most egy videó segítségével a fejlesztési folyamatokba nyerhetünk betekintést, de közben most először bele is hallgathatunk abba a jellegzetes búgásba, amit később az utcán is hallhatunk majd. A tudományos fantasztikus filmek szépen lassan tényleg megelevenednek…