Kedvezményekkel ösztönözné az elektromos autók vásárlását az orosz kormány

Oroszország komoly kedvezményekkel igyekszik fellendíteni az elektromos autók terjedését. Az új autók árának mintegy 25 százalékát átvállalnák és a helyi gyártást is további kedvezményekkel ösztönöznék.

Világszinten egyértelműen egyre nagyobb teret hódít magának az elektromos autózás, ráadásul (többnyire politikai nyomásra) a gyártók is egyre gyorsabban mozdulnak el ebbe az irányba. Aki lemarad, az kimarad, így most már Oroszország sem teheti meg, hogy szemet huny a körülötte zajló folyamatokra.

Az ázsiai ország ugyanis jelenleg igencsak le van maradva, hiszen jelen pillanatban egyetlen olyan gyár sem működik a területén, mely tisztán elektromos autókat gyárt, ráadásul a vásárlók sem keresik még ezeket a modelleket. A Reuters világított rá arra, hogy a jelenleg orosz utakon futó 45 millió autóból csupán 11 ezer darab tisztán elektromos.

Ezért most úgy döntött az orosz kormány, hogy jelentős árkedvezménnyel ösztönözné a vásárlókat, aminek keretein belül az újonnan vásárolt elektromos autók árának 25 százalékát (maximum 625 ezer rubelig) átvállalnák a megrendelőktől. Persze, ez a megfelelő infrastruktúra hiányában semmit sem ér, így azon gyártók is jelentős kedvezményekre számíthatnak, akik belevágnak az elektromos autók gyártásába az ország területén, illetve a töltőhálózat fejlesztését is támogatja a vezetőség.

A cél, hogy 2030-ra már évi 220 ezer elektromos autót gyártsanak le Oroszországban, ami egyelőre elég komoly vállalkozásnak tűnik. Az orosz döntéshozók szerint viszont a gazdasági előnyök bejelentése után már komoly érdeklődést mutattak a külföldi gyártók, ami jelentősen meggyorsíthatja a folyamatokat.