Sofőr nélküli taxit is lehet már rendelni Amerikában

Egy amerikai városban az önvezető autókat fejlesztő Waymo publikussá tette a sofőr nélküli taxiszolgáltatását. A város egy kijelölt területén lehet igénybe venni a teljesen maguktól közlekedő autókat.

A jövő az önvezető autóké sokak szerint, mások pedig azt is hozzá teszi, hogy már ma is létezik az ehhez szükséges technológia, csupán a jogrendszer nem teszi lehetővé az elterjedésüket. Most azonban úgy tűnik, hogy tényleg itt az első kézzel fogható bizonyíték a technológia rátermettségére.

Az önvezető autó specialista Waymo ugyanis elérhetővé tette bárki számára az amerikai Phoenix városában a sofőrmentes taxiszolgáltatását. Bizony, most már bárki igényelhet magának autót egy telefonos applikációval, ami saját magától elmegy a megadott címre, majd elviszi az utast oda, ahová kéri.

Azért van egy kis kötöttség is a dologban, a szolgáltatás ugyanis még csak a városon belül, azaz egy 125 négyzetkilométeres területen működik. Miért? Mert itt van kiépítve a megfelelő infrastruktúra és ez a terület van 100 százalékosan betanítva centiről-centire az autóknak.

Az amerikai cég a továbbiakban tervezi, hogy a városon kívülre is kibővíti a szolgáltatását, ám a tervek szerint az ilyen hosszútávú utaknál már egy szakképzett operátor is ott lesz az autókban a kezdeti időkben. Természetesen ő csak a dolog működését fogja felügyelni, a vezetésben aktívan nem vesz rész, hangsúlyozta a Waymo a bejelentésen.