Kétmillió Wankel-motornál tart a Mazda

Egy kisebb megszakítással 1961 óta foglalkozik a Mazda bolygódugattyús, azaz Wankel-motorokkal. Most elérkeztek a kétmilliomodik legyártott példányszámhoz, ráadásul a japánok szerint még közel sincs vége a sztorinak.

Ha Wankel-motor, akkor azonnal a Mazda ugrik be a legtöbb embernek. Érthető, hiszen a bolygódugattyús erőforrás szinte összeforrt a japán gyártó történetével. A sztori egészen 1961-ben kezdődik, amikor is az NSU és Wankel együttműködésbe kezdett, aminek eredménye az 1967-ben piacra dobott Cosmo Sport modell. Mindezek után tanulmányok sora érkezett, majd 1970-ben megszületett a legendás RX széria az RX-2 piacra dobásával.

Ennek köszönhetően 1973-ban már 500 ezer legyártott Wankel-motornál tartott a Mazda, de a legnagyobb lökést mégis csak az RX-7 bemutatása jelentette 1978-ban, amit egy még jobb második generáció követett 1985-ben. A japánoknak a kezdeti gyermekbetegségek ellenére is annyira bejött ez a Wankel-motoros sportkocsi vonal, hogy 1986-ban már 1,5 millió legyártott bolygódugattyús példányról beszélhetünk.

Az RX-8 2003-as bemutatása után már erőteljes lassulásról beszélhetünk Wankel-fronton, majd a modell 2012-es nyugdíjazásával egy időre el is köszönt a Wankel. A nagy visszatérés 11 évvel később következett be, amikor is az elektromos MX-30 esetében elkezdték a technológiát hatótávnövelő megoldásként használni a gyáriak.

Ezzel a modellel lépték most át a japánok a 2 milliós legyártott Wankel-motor darabszámot, amit egy ünnepélyes rendezvény keretein belül jelentettek be a Mazda képviselői. „A bolygódugattyús motor a Mazda életének speciális része, mely kiválóan reprezentálja a soha véget nem érő, kihívásokat kereső szellemiségünket. Ezért a motorért világszerte rajonganak a vásárlók, így izgatottan várjuk, hogy a gyártás folytatásával figyelemmel kísérjük a technológia újjáéledését”- mondta Takeshi Mukai, a Mazda ügyvezető igazgatója.

Az igazgató szavait támasztja alá a nemrég leleplezett Iconic SP koncepció is, mely egy Wankel-motoron alapuló elektromos sportkocsi képét rajzolja ki a jövőben.