Magukat mosatják le a jövő autói a most kiszivárgott Toyota szabadalom szerint

A Volkswagen nemrég általunk is bemutatott robotjai után lényegében meg sem kéne lepődnünk a Toyota most kiszivárgott szabadalmi tervezetén, de mi mégis megtesszük. A japánok ugyanis arra készülnek, hogy a jövőben maguktól menjenek el a mosóba és jöjjenek majd vissza az autók.

Ahogy egyre inkább adottak lesznek a technikai feltételek, a gyártók úgy állnak elő egyre merészebb, az autózás világát is befolyásoló tervekkel. Nemrég oldalunkon szó esett a Volkswagen aranyos robotjáról, mely magától képes töltögetni az elektromos autókat, most pedig egy olyan Toyota tervezet szivárgott ki, mely szerint a jövőben nekünk az autók mosatásával sem kell majd törődnünk.

A japánok ugyanis egy olyan rendszer szabadalmaztatásába kezdtek bele, melynek a lényege, hogy a jövő önvezető autói képesek lesznek felismerni, hogy szennyeződés került rájuk, majd ezt követően, ha éppen nem kell az emberek szolgálatában állniuk, maguktól elmennek majd a legközelebbi, erre felkészített mosóba.

A szennyezettség felismerése ráadásul nem igényel újabb technológiai bravúrokat, azt ugyanis a Toyota GPS és Internetes adatokból rakja össze. GPS alapon érzékeli, ha mondjuk hosszabb ideig földúton közlekedtünk, illetve az Internetről le tudja hívni az időjárási adatokat is. Ez utóbbi arra jó, hogy ha mondjuk egész nap esett az eső, miközben mi autóztunk, akkor jó eséllyel a karosszéria tele van felverődéssel, tehát tisztítani kell.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy a technológia mikor kerül használható állapotba, ám egyelőre a feltételekre (teljesen önvezető autó és automatikus autómosó hálózat) is jó eséllyel éveket kell majd várni.