Nem árul több személyautót Oroszországban a Honda 2022-től

Nem igazán keresték mostanság a Honda személyautó modelljeit az orosz vásárlók, ezért költségcsökkentési okokból otthagyja az ázsiai országot a japán gyártó.

A 2020-as év gazdasági és társadalmi nehézségei arra tökéletesen rámutattak, hogy a mai világban a racionalizálás az egyetlen módja a piaci fennmaradásnak. Ez természetesen az autóiparra is igaz, avagy szépen sorban jönnek rá a gyártók, hogy azzal nem érdemes foglalkozni, ami csak a pénzt viszi, inkább más, sikeresebb területekre kell koncentrálni az így felszabaduló kapacitásokat.

Pontosan ugyan ez az oka annak, hogy a Honda most bejelentette az orosz piac elhagyását 2022-ben. A japán gyártó ugyanis jó ideje már csak küzködik az ázsiai országban, gyakorlatilag idén már csak két modellel (CR-V és Pilot) tudtak jelen lenni és azokból is csak a fele annyi fogyott, mint 2019-ben. Novemberben például csak 79 darab vásárló tért be a szalonokba és az egész évre kivetített szám is aggasztó: csupán 1300 darab autót sikerült eladnia a Hondának ott, ahol egyébként több mint 1,3 millió személyautó talált gazdára januártól novemberig általánosságban.

Rájött tehát a Honda, hogy ezt el kell engedni, mert többe kerül a kereskedői hálózat fenntartása, mint a haszon ami bejön belőle. 2022-ben tehát már a Pilot és a CR-V sem lesz elérhető Oroszországban, a gyártó motorkerékpárokkal és hajómotorokkal foglalkozó részlege viszont megmarad.