Letartóztatás a dízel-botrány ügyében

Magasabb fokozatba kapcsolt az amerikai szövetségi nyomozó iroda (FBI) a dízelbotrányként elhíresült ügyben: letartóztatták a Volkswagen egyik igazgatóját.

Oliver Schmidt a Volkswagen amerikai részlegének compliance igazgatója, az ő felelőssége volt, hogy a cég a törvények és előírások betartásával működjön. Az FBI gyanúja szerint Schmidt félrevezette a hatóságokat, amikor a dízelbotrány kirobbanásakor azzal védekezett, hogy csupán „hiba” történt a mérések során, azért nem felelnek meg az autók valós károsanyag-kibocsátási eredményei a gyárilag megadott adatoknak. A gyanú szerint Schmidt szándékosan próbálta megakadályozni azt is, hogy a hatóságok felfedezzék a VW által az autók motorvezérlésébe épített csaló programot, amely felismerte, ha mérték az adatokat, és arra az időre megfelelő eredményeket produkált. Az FBI szerint további letartóztatások is várhatók az ügyben – számolt be a The New York Times.
Korábban Németországban az okozott közfelháborodást, hogy kiderült: a dízel-botrány nyomán nyugdíjazott VW-elnök napi egymillió forintnyi járandóságot kap. Gazdasági elemzők várakozásai szerint a hazai piac védelmét zászlajára tűző Trump-adminisztráció hivatalba lépése nyomán újabb hullámokat verhet még a Volkswagen csalása.