Kilőhető GPS jeladót újítottak be a rendőrök Amerikában

A Batman filmek világát felelevenítő technológiával próbálják a New York-i rendőrök felvenni a harcot a bűnözők ellen. Kilőhető GPS jeladóval vértezték fel a járőrkocsikat.

Bár mostanság Magyarország sem áll rosszul autós üldözések szempontjából, Amerikában kimondottan mindennapos a jelenség. A legtöbb esetben sikerül elkapniuk a rendőröknek a menekülő autóst, de sajnos egyre gyakoribb, hogy komoly baleset zárja le a folyamatot. Ezért is váltanak most stratégiát a New York-i rendőrök.

Az NYPD ugyanis hivatalosan is felvette a fegyvertárába a kilőhető GPS nyomkövetőket, melyek segítségével biztonságos távolságból tudják követni a bűnözők mozgását. Az igazi újdonság, hogy a nyomkövetők most már nem csak erre a célra átalakított puskákból lőhetők ki, hanem a járőrautók elejére szerelt tokból is. Ez utóbbinak köszönhető, hogy úgy kerülhet elhelyezésre a nyomkövető, hogy az üldözött nem is sejti, hogy meg lett jelölve (hacsak meg nem hallja a tompa puffanást, amikor feltapad a lövedék a kocsi hátuljára).

A technológiát a StarChase cég biztosítja a rendőrségnek, akik előfizetős rendszerben használják az eszközöket. Na de mennyire megbízható ez a nyomkövető? A cég állítása szerint több mint 10 ezerszer használták már más szervezetek, aminek köszönhetően több mint 150 millió dollár értékű ellopott és illegális eszközt sikerült eddig kézre keríteni.