Önvezető autók blokkolták az utat San Franciscóban

San Francisco utcáin már megtalálhatók és használhatók a Waymo önvezető taxik. Eddig kisebb-nagyobb bakikról lehetett hallani, de most komolyabb figyelmet kaptak, miután a flotta a köd miatt blokkolta az egyik forgalmas utat.

Sok helyen még elképzelhetetlen, hogy sofőr nélküli autók róják az utakat, viszont bizonyos helyeken jóval megengedőbbek a jogszabályok ezzel kapcsolatban. San Franciscóban például már élesben működik a Waymo önvezető flottája, mely taxi szolgáltatásként fogható fel.

Az átalakított elektromos Jaguar I-Pace modellek annyira önállók, hogy még biztonsági sofőr sincs bennük, tehát mindenről az autónak kell döntenie. Pontosan ez okozott problémát a napokban, amikor egy reggelen alapos köd ereszkedett a városra. A Waymo taxik ugyanis hirtelen nem tudtak mit kezdeni a kialakult helyzettel és ahol voltak, azonnal megálltak. Igen, az út közepén az egyik legforgalmasabb úton a reggeli csúcsforgalomban.

A San Francisco Chronicle beszámolója szerint az autók mintegy hat percen keresztül álltak minden sávot elfoglalva, majd egyszer csak elmozdult az egyik, ezzel utat engedve a forgalomnak. Persze, ez a pár percnyi blokkolás is elég volt, hogy mögöttük érezhető dugó alakuljon ki.

Értelemszerűen nem örültek a helyiek a jelenségnek, de azt hozzá kell tenni, hogy ez még mindig jobb megoldás volt a robotkocsik részéről, mintha vakon száguldoztak volna tovább esetlegesen komoly baleseteket okozva. A Waymo máris egy közleménnyel reagált, melyben megígérték, hogy szoftveresen átírják a ködre vonatkozó vészhelyzeti protokolt, ami jó eséllyel azt jelenti, hogy a jövőben legalább megpróbálnak majd az út szélére húzódni az autók, ha nem látják biztonságosnak a további közlekedést.