Így alakul át a Mini műszerfala

A Mini a Cooper modellnek állít nemsokára új generációt. Első körben az új infotainment elrendezést mutatták meg a gyáriak. Lényegében egyetlen méretes kör alakú kijelzőben helyeznek el mindent.

Az újkori Mini generációk jellegzetessége a méretes kör alakú kijelző, mely eddig kizárólag csak az infotainment rendszer irányítására szolgált. Ez változik meg a Cooper következő generációjában, melynek műszerfal-elrendezése annyira minimalista lesz, mint még soha.

Ez annyit tesz, hogy a kormány mögül eltűnik a digitális műszeregység, helyette pedig a kör alakú OLED kijelző tetején jelennek meg a vezetéssel összefüggő adatok. Na de, mi jeleníthető meg a felület fennmaradó részén? Lényegében akármi!

Az új Android alapú MINI Operating System 9 ugyanis ugyan azt kínálja, amit a mobiltelefonok, azaz teljes testreszabhatóságot és az applikációk tengerét. Ha akarod, akkor navigációs és időjárás elemzéseket nézel meg rajta, de akár videózhatsz és játszhatsz is álló helyzetben. Természetesen saját hátteret is be tudsz állítani, illetve többféle óra dizájnnal is találkozhat a felhasználó. Mindezek mellett itt jelenik meg vizuálisan a mesterséges intelligenciával rendelkező asszisztens is, mely nem emberi ábrázolást kapott, hanem egy aranyos kutya képében lett ábrázolva.

Az AI egyébként Alexa alapú rendszer, azaz akár beszélgetni is lehet vele, illetve az autó funkcióinak irányítása mellett képes lesz kérésre akár híreket, vicceket vagy sztorikat is elmesélni.

Mivel a Mini kizárólag elektromos modellekkel foglalkozik a jövőben, így az új Cooper is ilyen hajtáslánccal kerül a szalonokba. Ehhez is kínál variálhatóságot a gyártó, azaz a belső hangzás (motor imitáció és egyéb hangok) is többféleképpen konfigurálható lesz, egészen a sportostól a kellemesebb és halkabb megoldásokig.