Ha végre itt a nyár és meleg az idő

Forrás: telegraph.co.uk

Forrás: telegraph.co.uk

Ha végre itt a nyár és meleg az idő, az ember nem csak strandra, hanem jobb esetben nyaralni is jár. Ilyenkor a jól megérdemelt szabadságot alig várjuk, munkahelyünkön folyamatosan ellenőrizzük az időjárás előrejelzést, kedvenc nyári slágereinket dúdoljuk, és akárhogy is határoztuk el magunkat korábban, az egy szál bikininél/fürdőnadrágnál kicsit több ruhát pakolunk be az útra.

Igen, mindannyian hajlamosak vagyunk a fenti szokásokra, aztán amikor autónkkal a szerpentinen megtörténik a baj, bosszankodunk azon, hogy kicsit tudatosabban is felkészülhettünk volna a kirándulásra.

Júniussal elindult a nyaralási szezon, egyre többen járják az utakat Európa szerte. Éppen ezért az alábbi tippekkel szeretnénk segíteni, hogy külföldi utad alatt ne érjenek fennakadások.

  1. Nemzetközi zöldkártya nélkül nincs bulgár vagy görög tengerpart

Fontos tudni, hogy a gépjárművünkre itthon kötött és fizetett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nem csak Magyarország területén, hanem Európa más országaiban is érvényes. Utadra nemzetközi zöldkártyát mindenképpen igényelj, hiszen azt egyre többször kérik külföldön. A biztosító ingyen kiállítja ezt az igazolást, csupán a befizetést igazoló csekket vagy banki kivonatot kell bemutatni hozzá. A rendszámegyezményben részt nem vevő országokban a zöldkártya elengedhetetlen, ha az autótulajdonos ilyet nem tud felmutatni, az adott országban előírt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell megkötnie a határon.

Utazás előtt célszerű az assistance szolgáltató telefonszámát feljegyezni, és utánanézni annak, hogy külföldi tartózkodás esetén milyen szolgáltatás vehető igénybe. Amennyiben nem rendelkezel assistance biztosítással, akkor indulás előtt ajánlatos egyet kötni, mivel általa baleset, műszaki meghibásodás, lopás és önhiba esetén azonnali a segítség.

  1. Lábtörés 4 milla

Ha még nem rendelkezel ingyenes Európai Egészségbiztosítási kártyával, akkor utazás előtt célszerű igényelni egyet a legközelebbi egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnél. A kártyát az Európai Unió számos országában, az adott állam egészségügyi szolgáltatója által nyújtható ellátások igénybevétele esetén lehet felhasználni. Ugyanakkor utasbiztosítást sem árt kötnöd, hiszen több ország is szűkebb társadalombiztosítási szolgáltatással rendelkezik. Igaz, Te sem szeretnél több tízezer forintot kifizetni egy enyhe vállsérülés kezelésére (50.000 – 150.000 forint között) vagy milliókat kiperkálni lábszártörésed miatt (2,5 – 4 millió forint között)? Itt úti célodnak megfelelően könnyen kiszámíthatod, hogy melyik magyarországi biztosító társaság szolgáltatása és díjszabása felel meg a legjobban.

  1. Apró közúti vétség – 200 ezer
Forrás: szolnokinaplo.hu

Forrás: szolnokinaplo.hu

Utunk során számoljuk vissza az órákat, perceket érkezésünkig és csak az úti célunk szépsége, nyugalma vagy a hűsítő hideg vízben való csobbanásunk képzete motivál. Alig várjuk, hogy szállásunkra érjünk és sokszor a KRESZ szabályaival sem foglalkozunk. Azonban jó tisztában lenni azzal, hogy Horvátországban például akár 500 kunára (kb. 20.000 forintra) is megbírságolhatnak egy kisebb szabálysértésért. Görögországban a sebességkorlátozás megszegését több száz euróval büntethetik, és a görög jogszabályok lehetővé teszik, hogy a rendőrség a rendszámtáblákat a gépjárműről eltávolítsa, melyeket a tulajdonos csak az eljárás végeztével, a kiszabott bírság befizetése után kaphat vissza. Olaszországban is szigorúan büntetik a gyorshajtást, 10 km/h-val való túllépéskor már 38 eurós (kb. 11.700 forint) a bírság, de ez szélsőséges esetekben több ezer euró is lehet. Ugyanitt a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használatát 150 – 600 euró (46.000 – 185.000 forint) között, míg a piros lámpánál történő áthajtást 160 – 650 euró (49.000 – 200.000 forint) között büntetik.

+TIPP

Tudtad, hogy Konzuli Szolgálat oldalán rengeteg információt megtalálhatsz az egyes országokról? Járj utána mire érvényes hazai egészségügyi biztosításod, milyen közlekedési szokásokkal rendelkezik célországod vagy mennyibe fájna egy szabálysértés.