Győrből jön az Audi Q3

Újabb modell gyártása kezdődik meg az Audi győri üzemében: az A3 és a TT után a Q3 szabadidő-autó termelése is a magyarországi gyárba költözik.

A jövőben Győrben készül majd az Audi jelenlegi legkisebb szabadidő-autója, a Q3, amelynek a termelése eddig a spanyolországi Martorellben, a Seat gyárában folyt. A lépést az tette indokolttá, hogy az Audi első teljesen elektromos hajtású szabadidő-autójának sorozatgyártása a márka brüsszeli üzemében kezdődik meg 2018-ban. Az eddig Belgiumban készülő Audi A1 gyártását helyezik át a spanyol Martorellbe, és a jelenleg Spanyolországban gyártott Q3 a győri gyártósorokról fog legördülni.

A várhatóan Audi Q6 e-tron néven bemutatkozó elektromos hajtású szabadidő-autót az e-tron quattro tanulmányautó előzte meg. A frankfurti autószalonon bemutatott prototípus akár 500 lóerős teljesítmény leadására képes elektromotorokat kapott, 4,6 másodperc alatt gyorsul nulláról százra és 210 km/óra a végsebessége, míg egy feltöltéssel akár 500 kilométer megtételére is alkalmas lehet. Az újdonság a kínálatban az Audi Q5 és Q7 közé illeszkedik.

A Q3 már az ötödik modell lesz, amelyet nálunk gyárt az Audi az A3 Limousine és A3 Cabriolet, valamint a TT Coupé és TT Roadster mellett. A gyártás 2018-ban indul, de a pontos időpontjáról még nem közöltek részleteket. Az Audi Hungária 2015-ben több mint 106 ezer autót gyártott, de a Volkswagen-csoport szinte minden típusában szállítanak motorokat, a Skodától a Bentley-ig, csak tavaly több mint 2,022 millió erőforrás került ki Győrből.