Gyártásban a Praga új szupersportkocsija

A cseh Praga még 2022-ben mutatta be a Nissan GT-R továbbfejlesztett motorját hasznosító Bohema szupersportkocsi prototípusát. Most hivatalosan is elrajtolt a modell, azaz megkezdődött a gyártás.

A Praga kimondottan nagy múltra visszatekintő, 1907-ben alapított cseh gyártó, mely az 50-es évek végén a személyautóival lényegében eltűnt a színről és egészen 2011-ig nem is adott komoly életjelet magáról ez a részleg. A feltámadás látványos átalakulást eredményezett, a Praga ugyanis inkább az autóversenyzés és a szupersportkocsik világát célozta meg az utóbbi években. Ennek a vonulatnak az eredménye például az R4S és az R1 versenyautó is.

Most viszont egy utcán is használható modellel hívják fel magukra a figyelmet a csehek. Elindult a Bohema szupersportkocsi gyártása, mely picit több mint egy évvel ezelőtt mutatkozott be először prototípusként, ám a műszaki tartalmon azóta nem is változtattak a gyáriak. Impozáns adatokról van szó, a csehek ugyanis a Nissan GT-R 3,8 literes V6-os motorját fejlesztették tovább, mely így már 710 lóerőt tud leadni 724 Nm nyomaték mellett.

Ehhez társul hozzá a karbonszálas felépítésnek köszönhető alig 1000 kilós önsúly és az autóversenyzés világából átemelt formatervezés, így már ránézésre is brutális dinamizmust sugároz magából az autó. A Praga a hivatalos gyorsulási adatokat még nem tette közzé, de azt már elárulták, hogy a kocsi nem csak a hosszú egyenesekben lesz kegyetlen gyors.

A finomhangolásban és a futómű kialakításában például nem más segédkezett, mint Romain Grosjean, egykori F1-es pilóta és Ben Collins, aki szintén autóversenyző és valószínűleg a Top Gear műsorában a Stig megtestesítője volt egy ideig.

A Praga Bohema tehát már rendelhető, de természetesen nem a könnyen megfizethető kategóriát képviseli. Egy példányért 1,36 millió eurót, azaz jelenlegi árfolyamon picivel több mint 500 millió forintot kell letenni az asztalra.