Csökkent 2022-ben az újonnan értékesített autók száma, itthon még mindig a Suzuki a nyerő

Megérkeztek a tavalyi újautó-értékesítésre vonatkozó adatok. Ahogyan azt sejteni lehetett, a piac gyengébben teljesített, viszont még mindig a Suzuki szalonokat keresték fel a legtöbben, bár tavalyhoz viszonyítva a japánok vesztették a legtöbb vásárlót is.

Ahogyan minden év elején, idén is befutottak az előző év újautó-értékesítésre vonatkozó adatok a DATAHOUSE jóvoltából. Igazság szerint nincs új a nap alatt, de azért picit menjünk bele a részletekbe.

Az alkatrész-hiány és a brutális áremelkedés természetesen rányomta a bélyegét a 2022-es évre is, ami leginkább azon érhető tetten, hogy tavaly „csak” 111 524 új járgány került forgalomba, ami nagyságrendekkel 10 ezerrel kevesebb, mint amennyit 2021-ben regisztráltak. Persze, ez nem azt jelenti, hogy halott lenne a piac, sőt, év elején volt hónap, amikor 11 ezer példány fölé szaladt a számláló. A leggyengébb hónap most decemberben volt, amikor is a 8 ezres példányszámot egyetlen egy darabbal sikerült túllépni.

Ez így éves szintre vetítve 8,5 százalékos visszaesést jelent, ami megfigyelhető márkákra vetítve is kicsiny hazánkban. Eladások terén most is a Suzuki végzett az első helyen 13859 darabos teljesítménnyel, de ez a 2021-es adatokhoz mérten is masszív, 21 százalékos visszaesés.

Talán ennek is köszönhető, hogy a Toyota csak hajszál híján maradt le az első helyről a maga 13262 darabos eredményével, ami bizony már csaknem 10 százalékos növekedés a 2021-es szezonhoz mérten. Ez már annyit tesz, hogy a két japán márka már összesen (természetesen továbbra is rivalizálva, de most már közös modellekkel is) 24,3 százalékos piaci részesedéssel bír nálunk, azaz ha úgy tekintjük, már minden negyedik vásárló a Suzuki vagy a Toyota szalonokat keresi fel.

A dobogó harmadik fokára a brutális 46,21 százalékot erősödő Volkswagen ugrott fel, amely a maga 10311 darabos értékesítésével így maga mögé kényszerítette a 2021-ben harmadik helyezett Ford-ot is, akik viszont 20 százalékos vásárlói lelkesedés zuhanást könyvelhettek el. Az ötödik helyen a Kia zárt 10,93 százalékos visszaeséssel és 8132 darabos példányszámmal.