Ennél gyorsabb SUV még nem volt a Porsche kínálatában

Dinamizmus terén még a paletta csúcsát jelentő hibrid kivitelt is veri a Porsche Cayenne család legújabb tagja, a Turbo GT.

Nem kis szó a villanyosítás korában, ha egy gyártó a hagyományos hajtásláncokat gondolja tovább. Márpedig a Porsche pontosan ezt tette meg, amikor piacra dobta az eddigi leggyorsabb SUV modelljét, a Cayenne Turbo GT-t.

Fontos kiemelni azonban, hogy a leggyorsabb nem keverendő össze a legerősebbel, hiszen az újdonság duplaturbós V8-as egysége 640 lóerőt képes kipréselni magából, míg a Cayenne S E-Hybrid 680 lóerős rendszerteljesítménnyel bír.

Persze, akkumulátor csomag és elektromos motor nélkül lényegesen könnyebb a legújabb verzió, így dinamizmus terén nem tudja érvényesíteni a hibrid a 40 lóerős előnyét. A Turbo GT 3,3 másodperc alatt teljesíti a 100-as sprintet, a végsebessége pedig 297 kilométeres óránkénti tempóban van meghatározva.

Természetesen nem csak motorerővel oldja meg a brutális száguldozást a Porsche szabadidő-járgánya, hanem több ponton is finomítottak rajta a gyáriak. A hasmagasságát például 17 mm-el csökkentették a sima Turbo-hoz képest, illetve az aktív felfüggesztést is újragondolták a GT kedvéért.

De hogy ne csak papíron dobálózzanak adatokkal, a Porsche el is vitte a Nordschleife aszfaltjára a gépet, hogy megnézzék mit tud élesben. Eredmény? Új SUV rekord!