Elkezdte a Renault dízelek leépítését a palettáról a Mercedes

Saját fejlesztésű gázolajos egységgel váltja le szépen lassan a Mercedes a Renault eredetű dízeleket. Először az A és a B-osztály palettáján lesz megfigyelhető a csere.

A Mercedes és a Renault több évre visszamenő együttműködésének több kézzel fogható megnyilvánulása van már. Ilyen például a Twingo és a Smart illetve a Kangoo és a Citan testvérmodellekké avanzsálása, illetve a szintén közös fejlesztésű 1,5 literes dízel egység alkalmazása a csillagos palettában. Most ez utóbbi viszont távozik a Mercedes kötelékéből, elkészült ugyanis az azt helyettesítő kizárólag német fejlesztésű erőforrás.

Az A és a B-osztály palettájában tehát a jövőben 180d típusmegjelöléssel nem az 1,5 literes motort, hanem egy 2 literes változatot kapnak majd a vásárlók. Az új egység motorkódja OM654q a teljesítménye pedig 166 lóerő, azaz ugyan annyi, mint amennyit a francia-német gázolajos tudott felmutatni. A nagyobb űrtartalomnak köszönhetően viszont nyomatékban erősebb lesz az újdonság, egészen pontosan az eddigi 260 helyett 280 Nm-el kell számolni, ami a gyáriak szerint már érezhetően lendületesebbé teszi az autókat.

Az új egység mellé új váltót is adnak a gyáriak, azaz az eddigi hétsebességes duplakuplungos automata szerkezetet egy korszerűbb nyolcsebességes váltja le.