Dupla jubileum Lada módra: 50 év alatt 30 millió autó

Bár most már Európában nem forgalmaznak Lada modelleket, egy időben viszont nálunk is az utak meghatározó képét alkották az orosz modellek. Ezért sem mehetünk el szó nélkül a dupla jubileum mellett.

Pontosan 50 éve annak, hogy legördült az első VAZ-2101 a Lada Togliatti üzemében. Már ez is egy szép kerek jubileum, csak hogy közben legördült a gyártószalagról a 30 milliomodik orosz Lada is.

A szóban forgó ünnepi példány egy jellegzetesen vörös, Club felszereltségű Granta, melyet nem ügyfélnek adnak át, hanem egyenesen megy a gyár múzeumába. A Granta egyébként 2011-ben váltotta fel a Lada 2107-est és egy darabig nálunk is kapható volt. Egy igazi igénytelen, de roppant olcsó autóról van szó, mely a ráncfelvarrás után már a márka jelenlegi arculatát kapta meg.

Ünnepi alkalom ide-vagy oda, mi már csak a retro érzések miatt gratulálhatunk a Ladának az elért eredményhez. Idén ugyanis a márka teljes mértékben kivonult Európából, csupán a márkaszervizek maradtak meg, hogy ne maradjanak támogatás nélkül az eddigi vásárlók.