ST kivitelt kapott a Ford Puma

A Ford egykor sportkupéként létező, most viszont már a kompakt SUV ligában tevékenykedő modelljének megérkezett a gyárilag sportosított változata. A Fiesta ST hajtását kapta meg némi finomhangolás mellett.

A Ford sok rajongónál kiverte a biztosítékot azzal, hogy a Puma nevet nem sportos kupé formájában, hanem egy kompakt szabadidő-járgányként hozta vissza a köztudatba. A kis SUV megjelenésére viszont senkinek nem lehet panasza, hiszen egyedi, fiatalos és sportos, pontosan úgy, ahogy azt a kategóriában leginkább elvárják a vásárlók.

Ami viszont panasz tárgyát képezte eddig sokaknál, az a megjelenéssel teljesen ellentétes motorpaletta. Eddig ugyanis csak az 1 literes háromhengeres turbós motort választhatta aki vásárlásra adta a fejét 125 vagy 155 lóerős teljesítménnyel.

A dinamikus közlekedésre vágyók azonban most már megnyugodhatnak, itt az ST kivitel, mely a Fiesta sportváltozatának a hajtását kapta meg. Ez természetesen azt jelenti, hogy a Puma esetében is az 1,5 literes turbós benzines egységet találhatjuk meg a motortérben, 200 lóerős teljesítménnyel és 320 Nm-es nyomatékkal megfűszerezve.

A lóerő adatok megegyeznek a két ST esetében, a Puma azonban nyomatékban 30 Nm-el többet tud. Eltérés még a két változat között a kipufogó hangolása is, a Fiesta esetében tapasztaltnál halkabb a kipufogó pontosan 1 decibellel, hogy a kis Puma ne veszítse el a szabadidő járgány jellegét, azaz hosszabb távon se legyen megterhelő a közlekedés vele.

Az erősebb hajtással egyébként a Puma már 6,7 másodperc alatt tudja le a 100-as sprintet, míg a végsebessége 220 kilométeres óránkénti tempóban van meghatározva.

Természetesen nem csak a motor különbözteti meg az ST-t az alap Pumától, hanem a megjelenése is. A sportosabbra faragott lökhárítóban egy új hűtőrács dizájnra figyelhetünk fel, illetve a fekete tető és a tükörház is más. Hátul egy kisméretű, de stílusos légterelőt találhatunk, míg az oldalsó képet a küszöbök és a 19-es egyedi könnyűfém felni szett teszi látványossá. Az ST sajátja a képeken is látható zöld fényezés is, de akinek nem tetszik, az még 5 másik szín közül is válogathat.