Benzinesként tért vissza a legnagyobb Skoda RS modell

A Skoda Kodiaq ráncfelvarrásával debütált az új RS kivitel is, mely az eddigi hagyományokkal szemben már nem dízel, hanem benzines erőforrással lesz kapható.

Tavaly robbant a hír, hogy a Skoda az emissziós szabályozások miatt kénytelen volt levenni a kínálatából a Kodiaq modell legerősebb változatát, az RS kivitelt. Valamilyen szinten érthető volt a lépés, hiszen a járgány orrában akkor egy 2 literes két turbóval felvértezett gázolajos erőforrás biztosította a 240 lóerős teljesítményt, ami a mostani dízeleket boszorkányüldözésnek alávető korszakban nem éppen a legjobb alternatíva a vásárlók megszólításában. Akkor nyitott maradt a kérdés, hogy vajon lesz-e ismét Kodiaq RS? Most itt a válasz, bizony lesz!

A Kodiaq ráncfelvarrásával ugyanis bemutatkozott az újragondolt változat, melynek orrában most már egy 2 literes turbós benzines TSI motor dolgozik. Ez az erőforrás majdnem 60 kilogrammal könnyebb, mint az eddig használt dízel, ráadásul 5 lóerővel többet is tud felmutatni. Az erőt mindkét tengelyre továbbra is a hétsebességes DSG automata váltó továbbítja.

Bár pontos menetdinamikai adatokat még nem közölt a gyártó, annyit azért megemlítettek, hogy ezzel a specifikációval nagyjából 6 másodperc körüli 100-as sprintre számíthatunk, ami csaknem 1 másodperccel jobb eredmény, mint amit eddig tudott a Kodiaq RS.

A külső természetesen a ráncfelvarrás utáni arculatot hordozza magán, azaz új fényszóró rajzolatokat, lökhárítót és hűtőrácsot kapunk, az utóbbit a legerősebb kiviteleknél természetesen továbbra is feketére fényezve. A frissített Kodiaq értékesítése idén nyáron veszi kezdetét.