Autóvásárlási kérdések – szín

Egy mindenki által ismert szexista megjegyzés szerint a nőket az autóvásárlás során szinte kizárólag a kocsi színe érdekli. Azt viszont már jóval kevesebben tudják, hogy a gépjármű színe milyen lényeges kérdés is valójában. Nemcsak a balesetek valószínűsége nagyobb, ha bizonyos színárnyalatú járműben ülünk, hanem – igencsak meglepő módon – még az autólopási statisztikák is mutatnak érdekesen eltérő tendenciákat a különböző színek esetén.

szinesautokFehér, fekete, szürke. Ki gondolná, hogy nem egy idősotthon lakóinak kardigánjait vettük színsorba, hanem a legnépszerűbb autószínek toplistájának első három helyezettjét soroltuk fel. Az egyik festékgyártó adatai szerint az elmúlt időszakban minden negyedik eladott új autó fehér színű volt, így ez a sokak számára talán unalmas szín vezeti a sort. Érdekes hír azonban, hogy ennek biztonsági következményei is vannak. Egy közelmúltban végzett felmérés során közel 20 év autóbaleseti statisztikáit elemezve a közlekedésbiztonsági kutatók igazolták ugyanis, hogy az autó színe nagyban befolyásolhatja a balesetek valószínűségét. Az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy a látási viszonyok szinte bármilyen alakulása mellett az egyik legbiztonságosabb szín a fehér, azaz az ilyen autóban utazókat éri a legkisebb valószínűséggel baleset. A különböző napszakok azonban eltérő eredményeket mutatnak. Az adatok szerint nappal legjobb a narancssárga legveszélyesebb a pink autó, éjjel azonban a legkevésbé balesetveszélyes a narancs, a legrosszabb pedig a piros.

Autónk színválasztása lehet az első védelmi vonal még a lopások ellen is. A különféle iparági statisztákból kiolvasható, hogy az átlagtípusok körében a ritka színek egyfajta védelmet jelenthetnek, mivel az ilyen autók nem annyira kelendően a feketepiacon. A kisebb értékű autókat általában inkább alkatrészként passzolják tovább, és a ritka színű karosszéria elemek jóval nehezebben értékesíthetőek. Ez megnyugtató hír lehet a rózsaszínű Suzuki Swift, metálsárga Ford Fiesta, tigriscsíkos Skoda Fabia, vagy tengerészkék Chevrolet Matiz tulajdonosoknak.

Talán mégiscsak igazuk van a nőknek, amikor leginkább a színnel törődnek?