Állatok az autóban – hogyan utaztassuk kedvenceinket biztonságosan?

Fontos, hogy gondoskodjunk az állat biztonságos helyhez kötéséről. Sok baleset alakult már ki amiatt, hogy állatok bebújtak a pedál alá, vezető gazdájuk ölébe, vagy éppen kihajoltak az ablakon. A legveszélyesebb opció természetesen az, ha az állat bármiféle kötés nélkül mozoghat az utastérben, de a csomagtartóban tárolásnak is nemkívánatos következményei lehetnek, amennyiben a csomagteret és az utasteret ráccsal nem választják el, vagy a rácsot nem kellőképpen rögzítik.

tumblr_mpxcmxd1031r5c792o1_500Kutyával autózás előtt meg kell győződnünk arról, hogy az állat hozzászokott-e az utazáshoz, ugyanis sok kutya pánikba esik a közlekedés közben tapasztalható hirtelen hanghatásoktól (dudák, szirénák stb.). Az ismerős szagok megnyugtatják a kutyát, ezért tanácsos az otthoni, saját játékait magunkkal vinni. A legjobb megoldás a kutyák számára készült biztonsági ülés, amely lényegében egy táskát jelent, illetve ajánlott ez mellé egy nagyobb testű állatokra tervezett biztonsági övet is használni. Előnye, hogy a kutyának van némi mozgástere, a túl nagy mozgástér viszont kifejezetten veszélyes mindenkire nézve, így egy közepesen erős, kettős lekötésre mindenképp szükség van. A csak gyengén rögzített kutya például erős fékezéskor nekicsapódhat az előtte levő ülésnek és akár a szélvédőt áttörve ki is eshet a kocsiból.

Kényesebb a helyzet macskák szállítása esetén, ugyanis ők a kutyáknál is érzékenyebbek környezetükre, a szokatlan, új szagokra, hangokra. Szállításuk csakis ketrecben engedhető meg, ugyanis mozgékonyságuk könnyen tragédiához vezethet, amennyiben vezetés közben zavarják meg gazdájukat. A szállításra használt ketrecet javasolt az első ülésre helyezni úgy, hogy a rajta található nyílás a járművezető felé nézzen, majd a biztonsági övet ezen átvezetve kell becsatolni.

Akár kutyáról, akár cicáról van szó, iktassunk be utunkba gyakori pihenőket, hogy az állatok kinyújtózhassák magukat, ihassanak és könnyíthessenek magukon. Ha kedvenceink kifejezetten rosszul bírják az utat, adhatunk nekik nyugtatót is.