Te átmennél a KRESZ-vizsgán?

kresz_1Általános jelenség, hogy a fiatalok a KRESZ-vizsgára betanulják a válaszokat, de amint kézbe kapják jogosítványukat, már a szabályok felére sem emlékeznek. Az évek múltával pedig ez a százalék talán még tovább csökken és életbe lép a gyakorlatból szerzett rutinos vezetés. Ilyenkor viszont érdemes ismereteinket frissíteni, nem csak a szabálysértésekből adódó bírságok elkerülése végett, hanem a biztonság érdekében is.

Egy tavalyi online felmérésből kiderült, hogy a már jogosítvánnyal rendelkezők („B” kategória) a tesztkitöltések alkalmával jellemzően az egyszerű kérdéseket rontották el.  Például:
Szabad-e előzni hídon és aluljáróban?
Szabad-e hátramenetet végezni kijelölt gyalogos-átkelőhelyen?
Megelőzhet-e gépjárművel egy kétkerekű segédmotoros kerékpárt vasúti átjáróban?
(Mindhárom kérdésre „igen” a válasz.)

Magyarországon nincs szabály arra, hogy időközönként kötelező lenne a KRESZ ismereteink frissítése. Gondoljunk csak például egy 80 éves sofőrre, aki feltételezhető, hogy nincs tisztában minden új KRESZ-szabállyal. Sőt, biztos, hogy amikor megszerezte a jogosítványát még más szabályok voltak életben. Ezért elengedhetetlen feladatunk lenne lépést tartani a KRESZ változásaival is.

Tudásunk frissítésére számtalan lehetőség van az interneten. Több olyan oldal létezik, ahol a KRESZ-vizsgára készülők, és a már rutinos sofőrök is frissíthetik ismereteiket. Cikkünkben most néhány ilyen hasznos portált ajánlunk. Hasznos tesztekről van szó, amelyek segítségével megtudhatjuk, mennyire vagyunk képben az aktuális KRESZ-szabályokkal, valamint hogy mennyire van esélyünk a hivatalos KRESZ-vizsgán.

KRESZ-tesztre fel! Biztonságos és balesetmentes utat kívánunk Mindenkinek!
www.kreszteszt.net
www.kreszteszt.info
www.webkresz.hu
www.tanulovezeto.eu/kresz-teszt/