Szigorítanák a kutyák autóban szállításának módját Floridában

Floridában most még igencsak laza a szabályozás, ami az autóban állatok szállítását illeti, ám a jövőben ez változhat. Büntetnék például azt is, ha menet közben kidugja a fejét a kutya az ablakon. Na és mi a helyzet nálunk? Ennek is utána járunk.

Akinek kutyája van, az előbb-utóbb szembesül azzal a helyzettel, hogy valahogy autóval kéne szállítani a kis kedvencet. A legtöbb ember azonban nem csinál nagy ügyet a dologból, egyszerűen csak bedobja valamelyik ülésre a négylábú családtagot. Persze, ez minden, csak nem biztonságos, így érthető, hogy a törvényhozók egyre komolyabban vizsgálják az autóban állatszállítás ügyét.

Most például Floridában nyújtottak be egy törvénymódosítási javaslatot, ami alapvetően szigorítaná meg például a kutyaszállítást. Egészen pontosan arról van szó, hogy a jövőben a szóban forgó amerikai államban büntetést vonna maga után, ha a kutya szabadon mozoghat az autóban, az pedig plusz bírságot eredményezhet, ha a kis kedvencünk kidugja a fejét a lehúzott ablakon. A javaslat kimondja azt is, hogy tilos tetőn, motorháztetőn vagy karosszériából kilógó sárvédőn kutyát szállítani. Igen, van, aki megpróbálkozik ezekkel…

Az új jogszabály mindenképpen abba az irányba tereli a dolgot, hogy a kutya hámmal, kennellel vagy biztonsági övvel rögzítve legyen menet közben. Ha ezekre nincs mód, akkor kézzel is a helyén tartható a blöki menet közben, de érthető módon ezt egy utasnak kell felügyelnie, nem pedig a sofőrnek. Mi a helyzet a platóval? Ott külön kutyaszállító „ketrec” alkalmazását írnák elő.

Érdekes tény, hogy kicsiny hazánkban nincs törvényi szabályozás kimondottan kutyákra, mégis jogszabály írja elő, hogy azok miként szállíthatók. A magyar KRESZ ugyanis a kutyát rakományként kezeli, azaz előírja a megfelelő rögzítést menet közben. Ennek értelmében tehát nálunk is szabálytalan az üléseken korlátozás nélkül szaladgáló kutya, viszont a csomagtérben nyugodtan szállítható a kis kedvencünk, amennyiben stabilan képes ott megmaradni. Mi a helyzet nálunk az ablakon kilógó, nyelvét boldogan lobogtató kutyussal? Ezt pedig az utasokra vonatkozó szabályozás korlátozza, mely kimondja, hogy menet közben tilos bárkinek is kihajolnia az autóból.

Felmerül a kérdés, hogy vajon miért is kéne egyáltalán szabályozni, hogy egy kutya hogyan utazzon az autóban? Erre a válasz annyi, hogy kimondottan balesetveszélyes tud lenni, ha mindent ráhagyunk a kis kedvencünkre, az pedig a sofőrt zavarja a vezetésben, rosszabb esetben pedig még az autó irányításába is bele tud nyúlni, ha mondjuk úgy dönt, hogy ő most az anyósülésről átmászik a másik oldalra, mert a Labrador, amit meg akar ugatni, abból az irányból jobban megközelíthető.

Mindezek mellett a kutya számára is veszélyes, ha nincs megfelelően rögzítve, hiszen baleset bekövetkeztekor lényegében szabadon fog repkedni az utastérben, sőt, akár a szélvédőn is kirepülhet, ha komolyabb csattanóról van szó.

Ha tehát kutyát szállítunk, akkor érdemes egy kísérőt is magunkkal vinnünk, aki menet közben vigyáz a négylábú családtagra. Ha pedig erre nincs lehetőségünk, akkor a megfelelő rögzítés lehet a megoldás. Ma már tele van az internet erre tökéletesen alkalmas hámokkal és egyéb kutyaszállító alkalmatosságokkal.