Akio Toyoda visszavonul a Japán Autógyártók Szövetségének elnöki tisztségéből

Akio Toyoda pár hónappal ezelőtt a Toyota vezérigazgatói pozícióját engedte át másnak, most pedig a Japán Autógyártók Szövetségének elnöki pozícióját adja fel. Utódja az Isuzu elnöke, Masanori Katayama lesz.

Akio Toyoda körül mostanság igencsak felgyorsult az élet, hiszen az egykori Toyota vezérigazgató, a márkát alapító Kiicsiró Toyoda unokája idén már a második komoly vezető-pozíciójáról mond le. A vezérigazgatói szék után ugyanis most a mintegy 14 márkát és 4,4 millió munkavállalót magába tömörítő Japán Autógyártók Szövetségének elnöki pozíciójából áll föl végleg.

Akio nem csak a Toyota leghosszabb ideig pozícióban lévő egykori vezérigazgatója, hanem a szövetség irányításában is ő tartja a rekordot, miután eddig háromszor kérték fel két évre annak vezetésére. A mostani döntés hátterében egyelőre nem tisztázott, hogy mi állhat, de azt már régóta tudni lehet, hogy Akio nem nézi jó szemmel az erőszakos elektromos-terjeszkedést, illetve az önvezetés sem kimondottan szívügye.

Szerinte ugyanis még mindig rengeteg más alternatíva van a jövő közlekedését illetően, illetve továbbra is hisz az emberi tényezőben a vezetés terén. A szövetség vezetését jövőre az Isuzu elnöke, Masanori Katayama veszi majd át.