700 kilométeres hatótávval jön az üzemanyagcellás Honda

Hamarosan gyártásra kész a Honda új üzemanyagcellás autója, a hidrogénnel tankolható, károsanyag-kibocsátás nélküli FCV.

Újabb lépést tesz előre az üzemanyagcellás autók fejlesztése terén a Honda, az októberi Tokiói Autószalonon ugyanis bemutatja a legújabb ilyen technológiás autóját. A januárban leleplezett prototípus után most már gyártáshoz közelebbi változatban érkezik meg az FCV. Az újdonság az előző generációs FCX koncepcióját követi azzal, hogy hosszú, nyúlánk, áramvonalas karosszériát kapott, amelyre a japán márka legújabb stíluselemei kerültek. Izgalmasak a régi autókat idéző, részben burkolt hátsó sárvédők, amelyek a kisebb légellenállást hivatottak elősegíteni.

Az új FCV műszaki paramétereit még nem árulta el a Honda, de annyi bizonyos, hogy ez is üzemanyagcellát kap, tehát hidrogénnel lehet feltölteni. A rendszer ebből állítja elő az energiát, ami a meghajtó elektromotor számára szükséges, így a hagyományos, akkumulátorral szerelt villanyautókhoz képest jóval nagyobb, akár 700 kilométeres hatótáv érhető el, és a tartály feltöltése sem telik néhány percnél több időbe. A Honda FCV egyik legnagyobb ellenfele a szintén üzemanyagcellás, nemrégiben bemutatott Toyota Mirai.