Új Ladák még vonzóbb kivitelben

Újabb modelljeit sportos és szabadidős kivitelben is leleplezte a moszkvai autószalonon a Lada: a Vesta és az XRay is elkészült Sport és Cross változatban, egyelőre tanulmányként.

Magyarországra még nem érkezett meg a Lada két új reménysége, a teljesen új fejlesztésű Vesta és XRay, de az oroszországi piacon már kaphatóak, ezért az idei moszkvai autószalonon újabb, divatos változatokban mutatta be őket a gyártó. Mind a lépcsőshátú Vesta, mind a crossover XRay bemutatkozott Sport és Cross kivitelben is, amelyek egyelőre ugyan tanulmányautók, de nagy valószínűséggel hamarosan elérhetővé válnak a kereskedésekben, Oroszországban legalábbis biztosan.

A Vesta Sport és XRay Sport karosszériáján is piros díszcsíkkal emelték ki az egyébként is hangsúlyos kontúrvonalakat, a 18 colos könnyűfém kerekek az aktuális divat szerint kétszínűek, a megfelelő megjelenés és jobb útfekvés érdekében a futóművet is leültették. Új a kipufogórendszer, az 1,8 literes, négyhengeres Lada-szívómotor teljesítményét így 122-ről 150 lóerőre növelték, amelyhez a Ladáé helyett a Renault szintén ötfokozatú, de rövidebb áttételű sebességváltója jár. Ha piacra kerülnek, akkor a Lada togliatti üzemének speciális részlegén kézi munkával építik majd át az autókat, abban a műhelyben, ahol a nálunk nem kapható Kalina Sport is készül.

A Vesta Cross és XRay Cross esetében fényezetlen műanyag elemek óvják a kerékjárati íveket és a küszöböket, előre és hátra pedig fémszínű alsó védőburkolat került. Ugyanezzel a Cross csomaggal mutatta be a Lada egy évvel ezelőtt a Vesta kombi karosszériás kivitelét, amely hamarosan szintén gyártásba kerülhet. Ha a Cross csomag is megvalósul, akkor a kombi az Audi Allroad és Volvo Cross Country modellek stílusát követi, annál jóval elérhetőbb áron, míg a lépcsőshátú Vesta igazi különlegesség lesz, talán csak a Volvo S60 Cross Country lesz hozzá hasonló modell a piacon.