Tőzsdére viheti a Volkswagen csoport a Porschét

Belsős informátorok szerint a Volkswagen a Porsche részvények 25 százalékát szeretné értékesíteni, az ezzel szerzett pénzt pedig a villanyosításra és a szoftverfejlesztésekre fordítanák.

Az elektromos modellek fejlesztése óriási pénzeket emészt fel, ami miatt bizony néha még a legstabilabb gyártók is arra kényszerülnek, hogy különböző lépésekkel pénzt szabadítsanak fel. Most nagyon úgy tűnik, hogy erre készül a Volkswagen csoport is.

A Reuters és a német Manager Magazin egyaránt közölte belsős informátorokra hivatkozva, hogy a konszern vezetősége a Porsche részvények publikus tőzsdéztetését tervezi, mellyel azok 25 százalékát értékesítenék. Ezzel előreláthatólag nagyjából 20-25 milliárd eurós bevételre tehet szert a cégcsoport, mivel a legújabb elemzések arra mutatnak rá, hogy a Porsche AG értéke jelenleg csaknem 100 milliárd euróra tehető.

Fontos tény azonban, hogy a belsős informátor arra is kitért, hogy a Porsche tőzsdéztetésére a legkedvezőbb esetben is maximum jövőre kerülhet sor, amit az is megerősíteni látszik, hogy se a Volkswagen sem pedig a Porsche Automobil Holding SE (amely a Volkswagen 31,4 százalékát és a csoport szavazati jogainak 53,1 százalékát birtokolja) nem erősítette meg még hivatalosan az értesüléseket.