Több ezer elhagyott autó lehet Budapesten

roncsEzeknek az autóknak a nagy része nem rendelkezik rendszámmal, vagy pedig külföldi rendszámú – ez utóbbinak az az oka, hogy továbblépéskor sok külföldi munkavállaló dobja el ideiglenes használatra vásárolt, olcsó kocsiját. Mások azért hagyják kocsijukat az utcán, mert például lejárt a műszakija, elfogyott a pénze, elköltözött vagy meghalt.

A közterület-felügyelet sokszor tehetetlen a jelenséggel szemben: amíg az autóknak érvényes műszakija van, nem vitethetik el őket. A hanyagolás nem csak bürokráciai, de pénzügyi nehézségekre is visszavezethető: egyetlen autó elszállítása önmagában húszezer forintba kerül a közterületek felügyeletét végző Fővárosi Önkormányzati Igazgatóságnak (FÖRI). Az elszállítás költségét elméletben a tulajdonosnak kellene megfizetni, ha ez nem teljesül, úgy hat hónap tárolást követően a FÖRI gondoskodhat a jármű értékesítéséről, vagy regisztrált hulladékként bontó-kezelőben történő megsemmisítéséről, így a jogi környezet nem igazán teszi lehetővé a probléma gyors és hatékony megoldását.

A magukra hagyott roncsokról szóló legutóbbi bejelentések listáját itt (http://jarokelo.hu/budapest/kategoria/3/elhagyott-jarmu?page=1) nézhetjük meg, igaz, amit itt láthatunk, az csupán töredéke az elhagyott járművek valóságos mennyiségének.

Forrás: totalcar.hu