Rivian: az alkatrészhiány kézzel fogható, de ez nem befolyásolja a cég hosszútávú működését

A lassan már évek óta tartó autóipar alkatrészhiány egyre több gyártót sodor nehéz helyzetbe. Vannak azonban, akik bizakodók. Ilyen például az amerikai Rivian, melynek vezérigazgatója közölte, hogy semmi ok az aggodalomra.

A Covid helyzet alapvetően tett be az autóiparnak az elmúlt években, amire még egy lapáttal rátesz a háború miatti globális feszültség is. Gyártók állítják le a sorokat, egyes márkák esetében pedig már 1-2 éves várólistáról is beszélhetünk.

Természetesen ez anyagilag is súlyosan érinti a márkákat, azonban vannak olyanok is, akik nem tartanak a helyzet hosszútávú hatásaitól. Ilyen például R.J. Scaringe, a Rivian vezérigazgatója is, aki most az Auto News hírportálnak beszélt a startup vállalatból hivatalosan is autóipari gyártóvá avanzsált márka helyzetéről.

„Szerencsére olyan helyzetben vagyunk, hogy akár x, vagy esetlegesen 2x autót szállítunk le ezekben a hetekben, az nem befolyásolja a pénzügyi életképességünket. Ha a hosszútávú stratégiánkat meghatároznák a mostani rövidtávú hiányosságok, az mér régen rossz lenne”- hangzott a vezér állásfoglalása.

A felmérések szerint a Rivian idén 25 ezer darab autót tud majd legyártani, ami pont a fele annak, mint amit először terveztek, de közel sem mondható rossz értéknek. Mindezek mellett a hosszútávú terveik között szerepel még mindig a házon belül épülő újgenerációs elektromos motorok kifejlesztése és a saját 800 voltos akkumulátor-architektúra megalkotása is. A gyártó egy második platformon is dolgozik jelenleg, amely a kisebb és megfizethetőbb járművek számára lesz elérhető.