Nem lesz több Honda dízel

Sosem volt élharcos a Honda a dízelek piacán, így könnyű szívvel engedik el a gázolajos megoldást, hogy az így felszabaduló kapacitást a hibrid és az elektromos fejlesztésekre fordítsák.

A Honda vezetősége bejelentette, hogy beszüntetik a dízel motorok fejlesztését, hogy helyette inkább a hibrid és az elektromos hajtásláncokra koncentrálhassanak. A döntés bár súlyosnak hangzik, igazából érdemben nem változat a dolgokon, hiszen a gázolajos egységek mindig is a másodhegedűs szerepét töltötték be a japán kínálatban.

Gyakorlatilag a 2,2 -es egység 2003-as premierjéig nem is volt saját dízel motorja a Hondának, a második saját fejlesztés pedig az 1,6 literes megoldás volt, melyet most is lehet még választani a Civic esetében.

A jelenlegi motorgeneráció tehát nemsokára kifut, helyette pedig nem lesz másik. Lesznek viszont új hibrid és elektromos hajtások, hiszen a Honda 2025-ig minden modelljét villanyosítani szeretné valamilyen módon, hogy aztán 2030-ra az eladások háromnegyede már a tisztán elektromos autókból adódjon össze.