Mercedes: Kínától függetlenedni nem lehet

A Mercedes vezérigazgatója egy beszédében tért ki arra, hogy szó sem lehet arról, hogy a gyártók figyelmen kívül hagyják Kínát a jövőben. Ola Kallenius ezt az után jelentette ki, hogy Olaf Scholz német kancellár arra figyelmeztette a gyártókat, hogy Kína és Németország kapcsolata megromolhat a későbbiekben.

A világban zajló események és gazdasági folyamatok sajnos sokszor oda vezetnek, hogy bizonyos országok kapcsolata megromlik egymással. Pontosan erre figyelmeztette egy hete a német gyártókat és vállalkozásokat Olaf Scholz német kancellár, aki azt kérte, hogy diverzifikációval készüljenek fel a Kínától való függetlenedésre. A kancellár szerint az országok közötti nézeteltéréseket ugyanis mélyíteni fogja, hogy Hszi Csin-ping elnök vezetői megbízatása meghosszabbodott, ezzel sok gazdasági és politikai vita megoldatlan marad várhatóan az elkövetkező években is .

Az eseményekre azonnal reagáltak a gyártók is, akik közül legerélyesebben Ola Kallenius, a Mercedes vezérigazgatója szólalt fel. A csillagos vezér szerint egyszerűen lehetetlen a függetlenedés, márcsak azért is, mert a Mercedes eladásainak csaknem felét az ázsiai ország produkálta az elmúlt években.

„Én hiszek a globalizáció előnyeiben és teljes lehetetlenségnek tartom az ország leírását ebből a szempontból. Csak azért eltávolodni Kínától, mert valami történhet esetlegesen, nagyon rossz irány a jelenlegi helyzetben”- mondta Kallenius az Automotive News Europe kérdésére válaszolva.

Érthető a Mercedes vezér érvelése, hiszen nem csak a Mercedes, hanem számos más német prémium gyártó is sokat köszönhet profil szempontjából annak, hogy évről évre egyre komolyabb felvásárlóerővel rendelkezik Kína.