Jövőre jön a divatos kínai crossover

Egyre jobban ráéreznek a kínai autógyártók arra, hogy milyen formájú és technikájú modellekkel lehet megnyerni a vásárlókat: a Chery által bemutatott Cowin i-CX sikeresnek ígérkezik.

Egyre divatosabb autókkal állnak elő a kínai gyártók, a legújabb ilyet a Chery mutatta be. A Cowin márkát a fiatalabb vásárlók figyelmébe ajánlják, ennek kínálatába pedig remekül illeszkedik az i-CX, amelynek prototípusa már elkészült, most pedig a sorozatgyártásra kész modellen dolgoznak. Az újdonság még európai szemmel nézve is nagyon jól néz ki, sportos és fiatalos stílusát bármelyik jól menő európai vagy japán gyártó magáénak mondhatná. Igaz, az összkép emlékeztet a Mazda szabadidő-autóira, mégsem mondhatnánk rá egyértelműen, hogy a kínaiak korábbi szokásához illően másolásról lenne szó.

Az utastér is divatos és modern, sportos műszerekkel és kormánykerékkel, bár ismerős részletekkel itt is találkozhatunk. A klímaberendezés kezelőszerveit ugyanis a szellőzőnyílások közepébe álmodták, mint az Audi TT esetében, a leginkább látványos részlet azonban alighanem a szinte az egész középkonzolt elfoglaló érintőképernyő, amelyet a Volvo XC90 stílusában terveztek meg. Az utóbbi nem biztos, hogy megvalósul, ám a Cowin i-CX sorozatgyártására nagy az esély, hiszen a forma sikert aratott a kínai közönség körében.

A Chery már néhány részletet is elárult az új crossover műszaki felépítéséről: a motorházfedél alá 1,4 és 1,6 literes, turbós benzinmotorok kerülnek, amelyek kézi vagy duplakuplungos automatizált sebességváltón keresztül hajtják akár mind a négy kereket. A gyártó tervei szerint a szériagyártás már 2016-ban elkezdődhet, bár arról nincs szó, hogy a tetszetős modell az európai piacon is megjelenne, pedig jó áron lennének esélyei.