Itt az oroszok válasza a Rolls-Royce luxus SUV-jára

Manapság érthető módon nem túl egyszerű az orosz autógyártás helyzete sem, de azért a nemrégi megalakult, kimondottan luxusautókkal foglalkozó Aurus nem fogja vissza magát a történések hatására sem. Itt a Komendant, az orosz Cullinan.

A világban történő események miatt manapság pofozza a sors rendesen a világ autóiparát. Természetesen ezt az orosz autógyártás is megérzi, többek között kénytelenek arrafelé is lemondani a legtöbb kényelmi és némi biztonsági extráról a gyártók. Persze, nem a luxus szegmensben!

A csupán pár éve bemutatkozott márka, amely Vlagyimir Putyin számára is biztosítja a hivatali autókat, egy új modellel jelentkezett. Nem is akármivel. Az Aurus legújabb üdvöskéje ugyanis egy igazi luxus SUV, lényegében a Rolls-Royce Cullinan orosz átirata, annak minden modern fényűzésével.

Ez már első pillanatra látszik a Komendant megjelenésén, bár a gyártó eddig sem titkolta, hogy sokat merít a Rolls-ok ikonikus dizájn megoldásaiból. Ami lényeges, hogy úgy tűnik, hogy a világ azon felén is elkezdtek a környezettudatosságra gondolni, legalábbis papíron.

A Komendant 4,4 literes V8-as egysége, mely 590 lóerőt és 880 Nm nyomatékot képes kipréselni magából, kapott hibrid rásegítést is. Így „csak” 18,5 literes átlagos fogyasztásról beszélhetünk, amit többnyire a 3,2 tonnás önsúlynak köszönhetünk. Mindenesetre impozáns, hogy ezzel a súllyal is képes 6,5 másodperc alatt 100 kilométeres sebességre gyorsítani a monstrum, ha éppen a helyzet megkívánja.

Hihetetlen, de egy ponton sikerült túllicitálniuk az oroszoknak az angolokat. Az Aurus újdonsága ugyanis rubelből átszámolva 240 millió forintba kerül. Ez pontosan laza 100 millióval drágább, mint amennyiért a Rolls-Royce átadná nekünk a saját Cullinan példányunk kulcsát.