Humanoid robotok dolgozhatnak majd a BMW amerikai gyáregységében

A Figure és a BMW együttműködéséből születhetnek meg a jövő robotmunkásai. A tech startup által fejlesztett robotok a cég álláspontja szerint nem helyettesítenék az emberi munkaerőt, hanem segítenék azt.

Nem mindennapi fejlesztést készül a BMW bemutatni a dél-karolinai gyáregységében. Egy kaliforniai székhelyű startup céggel együttműködve humanoid robotok alkalmazását tervezik a gyárban. A Figure robotjai a cég elmondása szerint nem az emberi munkaerő helyettesítésére készülnek, hanem azért, hogy megkönnyítsék azok munkáját.

Ezért is fontos hangoztatni, hogy a közlemény szerint a robotok teljesen biztonságosan üzemelnek az emberek mellett, azokra semmilyen veszélyt nem jelentenek. Ez jó hír annak tekintetében, hogy a BMW spartanburgi üzemében jelenleg 11 ezer ember tevékenykedik nap mint nap.

A robotok specifikációiról nem szólnak egyelőre a beszámolók, csupán annyit lehet tudni, hogy az AI-hoz hasonló vezérléssel rendelkeznek, azaz képesek probléma megoldásokra és a hibák korrigálására. Ezt egy videóval is demonstrálta a cég, amiben az látható, hogy a robot felismeri, hogy a kávéfőzőbe rosszul került bele a kapszula, magától megigazítja azt és lefőzi a kávét.

Bár elsőre futurisztikusnak tűnhet a humanoid robotok alkalmazása, de nem a BMW az egyetlen gyártó, aki ezzel a gondolattal kacérkodik. A Tesla már gőzerővel teszteli az Optimus névre keresztelt robotokat, a Hyundai pedig a Boston Dynamics segítségével igyekszik könnyebbé tenni a gyártási folyamatokat.