Holdjáró inspirálta a legújabb Toyota tanulmányt

A Toyota a tervek szerint 2029-ben megveti a lábát a Holdon egy speciális járgánnyal. A Lunar Cruiser tervei már meg is vannak, de most ennek a földi átiratát is bemutatták a japánok, azaz itt a Baby Lunar Cruiser.

A jelenlegi állás szerint 2029-ben újabb misszió indul a Holdra, melyhez a Toyota biztosít majd egy olyan járművet, mellyel az asztronauták a kimondottan speciális körülmények között közlekedhetnek majd. A Lunar Cruiser tervei már készen is vannak, ráadásul ezeket a gyártó felhasználta most egy újabb tanulmányhoz is.

A Baby Lunar Cruiser lényegében egy holdjáró és egy jövőbeli terepjáró szerelemgyerekének tekinthető, melyet úgy terveztek meg, hogy inkább a földi körülmények között érezze jól magát. Ennek értelmében természetesen szabadabb kezet kaptak a tervezők, azaz a kis koncepció nagyobb üvegfelületekkel, kényelmesebb belső elrendezéssel és a hat helyett csak négy, levegő nélküli kerékkel rendelkezik.

A Toyota próbálta ráadásul a legendás FJ40 Land Cruiser formai megoldásait is átültetni az újdonságba, amit hellyel-közzel bele is lehet látni. Ilyen például az orr kialakítása, illetve a nem igazán visszafogott márkajelzés a farrészen.

Belül azért megpróbálták hangulat szinten megtartani a holdjáró jelleget a gyáriak. Ennek érdekében hagyományos kormánykerék nincs, az irányítást joystick segítségével lehet megoldani. A műszerfal egyetlen óriási kijelzőből áll, míg az irányválasztó-kapcsolók a tetőre kerültek.

A meghajtás természetesen elektromos, ráadásul kerekenként egy erőforrás biztosítja az összkerék-meghajtás precíz működését. Lóerő-adatokról és hatótávról egyelőre nem beszéltek a gyáriak, hiszen a tanulmánynak annyira futurisztikus jellege van még, hogy ezek teljesen irreveláns jellemzők egyelőre.