Hivatalosan is bejelentették a Toyota Aygo crossover változatát

Eddig csak tanulmány szinten emlegették, a japánok most már a hivatalos premierre készülnek. Nemsokára jön a Toyota Aygo városi terepjáró átirata.

A Toyota pár hónappal ezelőtt lényegében váratlanul villantott egyet az Aygo X Prologue koncepció modellel, mely a kis városi japán crossover elemekkel feldobott változatának az előfutára. Most hivatalos, hogy lesz belőle széria modell is, ráadásul nem is olyan sokára: novemberben tervezik először megmutatni a nagyközönségnek az Aygo új reinkarnációját.

A névben csak annyi változik a tanulmányhoz képest, hogy elmarad a Prologue, marad az Aygo X. Dizájn tekintetében eddig nem adtak sok támpontot a gyáriak, de néhány álcázott példányt azért sikerült már lencsevégre kapni. Ezeken az látszik, hogy azért a tanulmányhoz képest visszafogottabb lesz a megjelenés, főként az első fényszórókon módosítottak a tervezők a széria változaton.

A technikai háttérről egyelőre annyit lehet tudni, hogy mivel az új Aygo generációnál nincs Peugeot-Citroen együttműködés (a franciák elengedték a városi minik kezét a költségek miatt), ezért azt a Toyota saját GA-B platformjára építik fel, a gyártását pedig Csehországban folytatják továbbra is.

Jó kérdés, hogy a crossover vonal bevezetésével mennyire marad megfizethető árú az Aygo. Ez nemsokára kiderül, jövőre ugyanis már megkezdődik a rendelések felvétele, amivel a japánok megmutatják, hogy a városi mini kategória az SUV mániával sem tűnik el, csupán átalakul.