Erősebb és csendesebb lett a Toyota Yaris Cross

Erősebb hajtással, csendesebb működéssel és technikai újításokkal ugrik neki a Toyota Yaris Cross a 2024-es modellévnek.

A Toyota a Yaris ráncfelvarrása után nem sokkal kezelésbe vette az emelt hasmagasságú kivitelt is. A Yaris Cross esetében is a műszaki tartalomhoz nyúltak inkább hozzá, a külső maradt változatlan a 2024-es modellévben is.

Először is a legfontosabb, hogy az 1,5 literes benzines motorra épülő hibrid-rendszer komolyabb elektromos hajtást kapott, aminek köszönhetően az összteljesítmény 130 lóerőre emelkedett 185 Nm nyomaték mellett. Ezzel a 0-100-as gyorsulás 10,7 másodpercre javult, de ez abban az értelemben nem releváns, hogy csupán 0,4 másodperces különbségről beszélünk, amit az átlag autós nem igazán fog megérezni. A gyártó számára jóval fontosabb, hogy javult a CO2 emisszió, melynek értéke most már akár 103 g/km is lehet. Mindezek mellett megmarad továbbra is a kínálatban ugyanez a hibrid hajtás 115 lóerős kivitelben is.

Fontos változás még, hogy a gyártó csendesebbé tette az autó belterét, azaz javítottak a zajszigetelésen, dinamikus csillapítást kaptak a motortartó bakok illetve még a szélvédőt és az oldalablakokat is vastagabbra cserélték, így a Yaris Cross a szegmens egyik legcsendesebb utazást kínáló alternatívája lett.

Technikai szinten is vannak előrelépések, például a balesetmegelőző rendszerek kiegészültek egy jobb felbontású kamerával és egy komolyabb radarral, így lényegében messzebbre „lát” a biztonsági funkció, azaz hamarabb képes figyelmeztetni a veszélyekre. Persze, az adaptív tempomat is profitál ebből, a gyártó elmondása szerint sokkal finomabban és pontosabban veszi fel a forgalom ritmusát vagy áll meg, ha éppen a forgalmi helyzet azt kívánja meg.

A belső térben a vásárlók felszereltségi szinttől függően 7 vagy 12,3 colos digitális műszeregységet kapnak, illetve az infotainment-kijelző is lehet 9 vagy 10,4 colos. Fontos még, hogy a Toyota Smart Connect multimédia-rendszer mostantól képes a felhőalapú frissítésekre is, illetve támogatja a vezeték nélküli Android Auto és Apple CarPlay használatot is.