Emberi felügyelet nélkül kezdi meg az önvezető autók tesztelését Amerikában a Cruise

Önvezető autókat eddig is teszteltek szép számban az utakon a különböző cégek, de a jogi szabályozások miatt azért ezekben mindig ült a biztonság kedvéért egy sofőr is. Most ez változik meg Amerikában, San Francisco városában ugyanis már emberi felügyelet nélkül is lehet tesztelni.

Az önvezető autózás kora még nem érkezett el, de a nagyobb cégek fejlesztői azon vannak, hogy minél előbb eljöjjön a pillanat, amikor már nem kell jogosítvány és gyakorlat, hogy valaki közlekedjen az autójával. Éppen ezért már évek óta folynak a közúti tesztek, igaz a szabályozások miatt minden esetben emberi felügyelet mellett. Most ez változik meg, miután Amerikában San Francisco város vezetése rábólintott arra, hogy lehet önvezető autókat felügyelő sofőr nélkül is próbálgatni az utakon, persze engedélyeztetés után.

Erre a szabálymódosításra ugrott rá a GM felügyelete alatt tevékenykedő Cruise cég is, aki önvezető autók fejlesztésével ütötte el az elmúlt jópár évet. Jelentkeztek és megkapták az engedélyt, így az év végén elindulhat az önjáró járművek tesztelése emberi felügyelet nélkül.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az olyan kimondottan önvezetőnek tervezett koncepciókat is ki lehet majd próbálni valós körülmények között, amikben eleve nincsenek vezérlőszervek. Ilyen például az Origin közlekedő kapszulája is, mely egyszer a jövőben a közösségi közlekedés egyik jeles képviselője is lehet a sajátos térelrendezésével és technikai megoldásaival.