Együtt dolgozik az elektromos jövőn a Nissan és a Renault

Új szintre helyeződik az együttműködés a Nissan, a Renault és a Mitsubishi között. A jövőben közös elektromos alapokat használ majd a három gyártó, de a különálló márkaarculat megmarad.

Bár a Nissan és a Renault már hosszú évek óta szoros összefonódás mellett működik, most ez az együttműködés még egyel magasabb szintre emelődik Ashwani Gupta, a japán fél ügyvezető igazgatója szerint.

A kér gyártó ugyanis már eddig is osztozkodott platformokon, hajtásláncokon és egyéb technikai megoldásokon, ezek terén azonban „elérték azt a maximumot, amit ki lehet hozni a dologból”- mondta a Reuters magazinnak a Nissan igazgató. Gupta elárulta azt is, hogy most az autóipar változásait követve új fejezet nyílik meg a két gyártó közötti együttműködésben is, azaz innentől közös erővel vágnak neki a villanyosításnak.

„Muszáj nagyobb sebességre kapcsolnunk az összefonódásban, ehhez pedig a villanyosítást használjuk majd fő pillérként”- hangzik a nyilatkozatban. Ez azt jelenti, hogy mostantól a Nissan elérhetővé és teljes mértékben használhatóvá teszi a villanyos fejlesztéseit a Renault, és természetesen az összefogás harmadik márkája, a Mitsubishi számára is, ezzel lényegében egy olcsóbban fenntartható szabványt létrehozva „családon belül”. Persze mindezek mellett azt is hangsúlyozta a Nissan ügyvezető, hogy ez nem azt jelenti, hogy innentől kezdve ugyanazokat a villanyautókat dobja majd piacra a három gyártó, hiszen továbbra is cél a márkák különálló identitásának a megtartása. Az viszont, hogy a hajtásláncok és a technológiák megegyeznek majd, megelőzi, hogy megosztott munkaerővel kelljen letudniuk az előttük álló kihívásokat.

Gupta arra is kitért beszámolójában, hogy a korábbi híresztelésekkel ellentétben a gyártó nem ütközik majd beszállítói nehézségekbe az elektromos átállással, hiszen már most globális szinten, több szálon építettek ki kapcsolatokat többek között akkumulátor beszerzésre is.