Arcról ismeri fel a gazdáját a Cadillac Ázsiában

A Cadillac az új XT4 kapcsán mutatta be azt az új arcfelismerő rendszert, mely a kulcs nélküli nyitás soha eddig nem látott formáját hozza el. Egyelőre a kínai vásárlók kapják csak meg az újdonságot.

Ma már az autózás világában nem igazán egyedi a kulcs nélküli nyitás és indítás, hiszen a legtöbb valamire való gyártó kínál ilyen megoldásokat a vásárlóknak. Ezek többségénél elég, ha a kulcs a zsebünkben van és a kocsi érzékeli azt, mi pedig a kilincset meghúzva (vagy éppen csak megfogva) már be is jutottunk az autónkba. De vajon lehet ezt ennél tovább fejleszteni? A Cadillac szerint mindenképp!

Az amerikai gyártó ugyanis az új XT4 SUV kapcsán mutatott be egy olyan eljárást, mely alapvetően formálja át az autó és a felhasználó közötti kapcsolatot. A legmagasabb felszereltség esetén ugyanis egy olyan megoldást alkalmaznak a gyáriak, melynek köszönhetően a kocsi rádiójel nélkül is megismeri a tulajdonost és beengedi azt a kocsiba. Hogyan? Arcfelismeréssel!

Az XT4 oldalra beépített érzékelői ugyanis folyamatosan figyelik az autó környezetében elhaladó személyeket és 3D, illetve 2D szkennelés vegyítésével képesek megismerni az arcot, amit korábban beprogramoztak neki felhasználóként. Ha egyezés van, akkor nyílik a zár és már mehetünk is. A rendszer jelenleg nyolc arcot képes elraktározni, melyek közül egy a tulajdonos, a másik hét pedig engedélyt kapott felhasználó.

Természetesen akkor sincs baj, ha valami miatt nem felismerhető a tulajdonos arca, mert ekkor még ujjlenyomattal vagy végső esetben számkóddal is nyithatjuk az autót, az arcfelismerés csupán egy kényelmi extraként van jelen, nem pedig egyedüli megoldásként.

Az új rendszer egyelőre csak Kínában érhető el, de a gyártó a megfelelő tapasztalatok után tervezi a globális piacon bevezetést is akár a többi modelljével összekötve.