2030-ra kitiltana az utakról minden belsőégésű motorral szerelt autót Dánia

Luxemburgban tartották meg idén azt a környezetvédelmi konferenciát, ahol az országok vezetői mellett az EU döntéshozói is jelen voltak. Itt hangzott el egy elég merész vállalkozás Dánia részéről.

A Luxemburgban megrendezett környezetvédelmi konferencián ezúttal is az autóipar volt az egyik fő téma. Bár abban szinte minden résztvevő egyet értett, hogy visszább kell szorítani a járművek károsanyag-kibocsátást az Unió területén belül, egyes résztvevők igen drasztikus felvetésekkel álltak elő.

Ilyen például Dánia, aki a belsőégésű motorok teljes betiltását sürgeti 2030-ra. Ez azért drasztikus, mert az általuk benyújtott indítvány nem csak az újautó értékesítésre koncentrál, hanem magában foglalja a már eladott autókat is. Jelenleg kevesen álltak be az ötlet mögé, lévén, hogy elég problémás a hirtelen váltás megvalósítása.

A többség azonban nem ezt szorgalmazza, hanem először az új eladásokra vezetné be a CO2 tilalmat az elkövetkező évtizedekben, ami élhetőbb megoldásnak tűnik, lévén, hogy a most megvásárolt autókat még lehetne használni egészen addig, amíg azoknak lejár az élettartama.

Persze, ezek a törekvések addig semmit sem érnek, amíg az infrastruktúra nem fejlődik annyit, hogy az jelentősen elősegítse az elektromos autók elterjedését, hiszen egy ilyen szabályozás alapos előkészületek nélkül katasztrofális következményekkel járhat.