Vízzel hajtott autó? Most már ilyen is van!

Egy ausztrál cég mutatta be az első vízzel meghajtott autóját. Félreértés ne essék, motor ebbe is kell, csupán a kardántengelyt cserélték vízhajtásra.

Az ausztrál Ferox legújabb koncepciója forradalminak nevezhető a maga nemében. Gyakorlatilag a jövő egyik új hajtásláncát találták fel a srácok, amikor kitalálták, hogy vízzel hajtják meg az Azaris terepjáró kerekeit.

A hajtáslánc lényege, hogy a jármű motorja nem egy kardántengelyt hajt meg, hanem kisnyomású szivattyúra csatlakozik, az áramoltatott víz pedig úgy hajtja meg a kerekeket, ahogy a szél a malmokat. A zsenialitás a dologban, hogy így a motor hatásfoka 98 százalékos, azaz alig veszt el energiát a hagyományos megoldásokkal szemben. Pontosan ennek köszönhető, hogy egy 100 lóerős BMW motorkerékpár egység is elég ahhoz, hogy kerekenként 680 Nm-es nyomaték alakuljon ki.

A cég alapítója hozzá tette, hogy még kísérleti stádiumban vannak az autóval, de az eddigi tesztek kielégítőek, így bizakodva tekintenek a jövőre. Troy Wheeler szerint az új technológia a jövőben inkább a mezőgazdaságban lehet kézenfekvő az utcai autózás mellett.