Több mint 700 ezer Volvót hívnak vissza az aktív balesetmegelőző hibája miatt

Egy tesztelésen derült ki, hogy a Volvo XC60 nem igazán áll meg, ha akadályt észlel maga előtt, pedig az AEB rendszernek pont ez lenne a lényege. Megvizsgáltak más modelleket is, egy több mint 700 ezer darabot érintő visszahívás lett a vége.

A Volvo XC60-at tesztelte Dániában egy csapat, amikor véletlenül sikerült egy igen komoly hibára rávilágítaniuk. Megnézték, hogy egy felfújt autó bábu előtt hogyan áll meg az AEB, azaz az aktív balesetmegelőző rendszer, ám kiderült, hogy sehogy. Akárhányszor próbálták, mindig felvillant a műszerfalon az akadályt jelző ikon, de az autó fékezés nélkül hajtott bele az előtte lévő tárgyba.

Az eredmények felkeltették a gyáriak érdeklődését is, így gyorsan elkezdték vizsgálgatni a többi AEB rendszerrel felszerelt autót. Ekkor derült ki, hogy minden ilyen 2019 januárja óta gyártott Volvo egyes akadályokra nem úgy reagál, ahogy kéne, azaz a fékrendszert nem aktiválja automatikusan. Természetesen azonnal elkezdték megszervezni a márka történetének legnagyobb, mintegy 700 ezer autót érintő visszahívását, melynek lebonyolítása a jelenlegi helyzetben nem 1-2 nap lesz. Addig is arra kérik a Volvo tulajdonosokat, hogy figyelmesen vezessenek és ne hagyatkozzanak az AEB rendszerre megálláskor.